Fii Activ!

coperta-fii-activSăptămâna Europeană a Sportului 2017 a mobilizat la mişcare peste 40.000 de oameni, de toate vârstele, în evenimentele organizate simultan în peste 30 de judeţe ale țării

Ionuţ Barbu

La finalul lunii septembrie a avut loc ce-a de-a treia ediţie a „Săptămânii Europene a Sportului”, o acţiune co-finanţată prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene şi Ministerul Tineretului şi Sportului şi coordonată de Federaţia Română Sportul pentru Toţi (FRSPT). Scopul acesteia este promovarea sportului şi activităţii fizice în Europa şi se adresează tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă, mediu social sau nivel de pregătire fizică. Acţiunea a avut rolul să inspire cetăţenii să fie #BeActive într-un mod constant şi să creeze oportunităţi în viaţa de zi cu zi pentru creşterea activităţii fizice. La nivel european această acţiune tinde să se dezvolte considerabil, conform datelor oficiale numărul evenimentelor şi al participanţilor aproape dublându-se de la an la an. Şi în România îndemnul „Be Active” din Săptămâna Europeană a Sportului (derulată în perioada 23-30 septembrie) şi-a atins ţinta, în Capitală şi în peste 30 de judeţe ale ţării înregistrându-se mai bine de 300 de evenimente sportive, la care au luat parte peste 40.000 de persoane, de toate vârstele.

Dunca: „Promovăm şi susţinem valorile sociale esenţiale”

grup„MTS, în colaborare cu FRSPT, a derulat în perioada 23-30 septembrie o serie de acţiuni care au avut scopul de a implica în mod constant în activitatea fizică o categorie cât mai largă de cetăţeni, indiferent de vârsta, mediul social din care provin, dizabilităţile pe care le au sau nivelul de pregătire fizică. Sportul este important deoarece promovează bunăstarea fizică şi psihică, este educativ şi promovează valori sociale esenţiale, îi apropie pe oameni si sprijină creşterea şi crearea de locuri de muncă. Trebuie să arătăm permanent că mişcarea fizică face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Împreună #BeActive!”, a declarat ministrul Marius Dunca. Temele acţiunii, în conformitate cu cele indicate de Comisia Europeană au fost: educaţie, sport la locul de muncă, sport în aer liber, sport în cluburi sportive şi centre fitness, iar activităţile desfăşurate au fost mai diverse, mai complexe şi mai numeroase decât cele de anul trecut.

Gabi Szabo: „Am datoria morală să fiu permanent alături de sport”

be-activeÎn Capitală, la ceremonia de deschidere a „Săptămânii Europene a Sportului” a participat şi Gabriela Szabo, ambasador #BeAactive, care a dat startul crosurilor organizate pentru toate categoriile de vârstă. Acţiunea a debutat pe scena parcului Titan cu spectacol de dans oferit de trupa Boom Boom M.A. din Pantelimon şi s-a încheiat cu un flash mob, în cadrul taberei de de Dans Urban Adaptat, proiect care se adresează tinerilor amatori sau profesionişti şi tinerilor cu nevoi speciale, pasionaţi de muzică. „Cred că eu am o datorie morală faţă de tot ce-am primit de la sport, ca mentalitate sportivă, să fug mai departe şi să mă implic în asemenea activităţi. Pentru mine este o mare onoare să fiu ambasador #BeActive pe România. Mi-ar place foarte tare să văd că populaţia României o să fie mult mai activă, într-un viitor nu prea îndepărtat, mai implicată în activităţile pe care le organizăm. România are astăzi, mai mult decât oricând, nevoie de mişcare. O naţiune sănătoasă se vede şi prin numărul de practicanţi de sport de masă. Dacă ne uităm pe statistică, 60% din populaţia României nu practică niciun fel de exerciţiu fizic. Haideţi să vedem cum putem împreună să facem să schimbăm această cifră, tocmai pentru că noi ne-am implicat foarte mult. Corpul omenesc este construit pentru mişcare, aşa că trebuie să facem sport. Să felicităm Federaţia Română Sportul pentru Toţi pentru această săptămână minunată pe care ne-o oferă şi pentru implicarea în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea acestei culturi sportive de masă la nivel de România”, a declarat Gabriela Szabo.

Modele pentru toţi

jocuriNarcisa Lecuşanu, un alt ambasador #BeActive, a preluat ştafeta promovării sportului şi a jucat handbal alături de copii, le-a vorbit despre experienţa ei de viaţă şi binefacerile sportului, susţinând ideea de mişcare, competiţie sportivă şi angajament, fair-play. Alături de cele două foste mari sportive, la acţiunile derulate cu această ocazie s-au implicat şi numeroase federaţii şi oameni de sport, care au încercat să ofere publicului cât mai multe motive de mişcare şi inspiraţie sportivă, susţinând necesitatea unei culturi a sportului de masă.
„Exerciţiul fizic practicat la orice vârstă este un foarte bun mijloc de integrare socială, dar şi un factor de îmbunătăţire şi menţinere a sănătăţii şi condiţiei fizice. Le mulţumesc tuturor celor care au acceptat invitaţia noastră şi au venit zilele acestea în parc pentru a face mişcare, dar şi celor ce au contribuit la buna desfăşurare a acestei manifestări din cadrul celei de-a treia ediţii a Săptămânii Europene a Sportului în România”, a spus Flavia Epureanu, secretar general al federaţiei Române Sportul pentru Toţi, la încheierea activităţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *